2011. augusztus 8., hétfő

Virágpiac - dAM pályázat

Debreceni Alkotó Műhely_belső pályázat
Készítette: Győrffy Zoltán, Fodor Dániel, Nagy Béla

TERVEZÉSI TERÜLET, TÉRFALAK
Alapvetésünk alapja, hogy elfogadtuk, hogy a virágpiac helye a kijelölt helyszínre elhelyezhető úgy, hogy a szövetre tervünk értéknövelőként fog hatni. A kijelölt területen a magas térfalak miatt túlzottan nyomott terek jöhetnének létre, ezért első lépésként tisztázni kell a virágpiac, közlekedés nyomvonalát. 

TERVEZETT FORGALOM
A Csapó utca gépkocsi forgalmának egyirányúsításával a csomópontokban létrejövő sűrűsödések csökkennek, ami a meglévő sétálóutcákhoz való kapcsolódást fogja elősegíteni. Másrészt egy sokkal provizórikusabb gyalogos kapcsolat, útvonal jön létre. Megemlítendő, hogy az utca két oldalát vizsgálva a gépkocsi forgalmat a déli oldalra szerveznénk, úgy hogy az északi oldalon parkolóhelyeket alakítottunk ki. Ezek a parkolók az üzletek feltöltésére szolgálnak egy meghatározott napszakban használva, illetve napközben fizetős parkolóként üzemeltethetőek.

TÉRSZERVEZŐ PONTOK - VIZUÁLIS KAPCSOLATOK
A sétálóutca északi oldalán lévő üzletek térrel érintkező felületei térszervező erőként működnek. Ezeket a hangsúlyokat a tervezett építményre is igyekeztünk átörökíteni. Feltételezve, hogy ezek a továbbiakban is így tudnak működni és ez a tervben erősíthető is.

ALAPVETÉS
A feladatra adott legegyszerűbb válasznak a pavilonos elrendezés és mindezt könnyed tetővel lefedő héj lehet a válasz. Ez önmagában nem járható út...