2011. augusztus 8., hétfő

Kőbánya (MIXX)

Készítette: Győrffy Zoltán, Németh Tamás, Papp Glória, Mester: Szabó Levente

FELADAT
Kőbánya Helytörténeti Múzeum és új, pezsgő életű művészeti közösségi intézmény kialakítása 39003 HRSZ-ú telken, a meglévő épületek ésszerű felhasználásával.

KÖRNYEZET
A tervezési terület Kőbánya városközpont közelében, lakóövezetben található. Jellemzője a zártsorú, vagy hézagosan zártsorú beépítés, F+2-4 emeletes lakóházak. Meglévő épületek A tervezési terület jelenleg L alakban beépített, tulajdonjogilag és vizuálisan is két jól elválasztható épületrészre bontható. Az utcai épületek kettő illetve háromtraktusosak, az udvari épületszárny a telek déli oldalán álló egytraktusos kialakítású, nyaktaggal csatlakozik az utcával párhuzamos szárnyhoz. Utóbbi jelenlegi funkcióját – társasház - megtartja, nem tárgya a tervezésnek. Az utcai épületek vizsgálata után nagy biztonsággal kijelenthető, hogy az utcáról nézve baloldali szárny a korábbi, a jobboldali a hozzáépítés. Mivel a kapualj és a lépcső a baloldali épületben vannak, valamint a jobboldali ilyenekkel nem rendelkezik kijelenthető, hogy funkcionálisan csak a fent vázolt építési sorrend racionális. Jelenleg az udvari lakások lakói a kapualjon át jutnak lakásukig...








IGÉNYEK
A kiíró határozott igénye, hogy egy korszerűen működő intézményt hozzon létre, mely változatos és minden korosztályt kiszolgáló kultúr-programjaival széles körben kelti fel az emberek érdeklődését. Alapvető igény egy új középületnél, hogy teljes körűen akadálymentesített legyen. A jelenlegi épületek ezen funkcióknak nem tesznek eleget,az épületek megtartásával csak körülményes, kompromisszumokkal terhelt megoldás kínálkozik. Az udvari lakóépületeknek továbbra is megközelíthetőnek kell maradnia, szerencsés esetben nem zavarva a egymás életét.
TELEPÍTÉS
A tervezési terület baloldali szomszédja hézagosan zártsorúan csatlakozik a tervezési területen található téglaburkolatos (korábbi építésű) szárnyhoz. Ez praktikusan egy a telek hátsó részéhez vezető nyelet jelent, melyet rácsos kapu zár le. Ha ezt a kaput a mi melléképületünk síkjáig hátravisszük és az udvari épületszárnyat az utcaival összekötő nyaktagot elbontjuk akkor a jogi procedúrák után egy a múzeumtól független megközelítéshez jutunk. Ezáltal megoldódik a feloldhatatlannak tűnő jelenlegi közlekedési séma miszerint a lakók forgalma keresztezi a múzeum életét. A fenti vizsgálatok után a jobboldali épületszárny bontását javasoljuk. Ezáltal kialakítható egy nagyvonalú, akadálymentes bejárat, mely kellő intenzitással kapcsolódik a kerthez és az utcához. Erről a szintről megoldott a megmaradó épületrész megközelítése is. A jelenlegi kapualj mindezen igények kialakítására alkalmatlan. Az új épület hozza a megmaradó traktusszélességét az utcavonalon és egy keskenyebb szárnnyal befordul az udvarba.
ÉPÜLET ÉS FUNKCIÓ
A tervezési területen meglévő téglaburkolatos épületszárny megtartása mellett egy új épületrész kap helyet. Az új épületrészben került kialakításra a múzeum főbejárata, fogadótere illetve intenzív kapcsolatot hoz létre az udvari kertrésszel. Továbbá itt kapnak helyet azok a funkciók, melyek a kiíró által fontosnak tartott nagyobb alapterületet igénylik, mint például: szekcionálható előadótér, képzőművészeti műhelyek. Innen közelíthető meg az állandó kiállításnak helyet adó, megmaradó épület is. Az állandó kiállítás részét képezik a kiíró által megadott régi enteriőrök, mint például: Casino tér, Szalon, Nagypolgári lakás és Munkáslakás. A régi épületrész pince padlószintjét lesüllyesztettük, hogy a kiírt funkciók helyet kaphassanak benne, valamint az új rész pincéjében vizesblokkok és raktárak kerültek, melyek akadálymentesen is megközelíthetőek, mint az épületegyüttes valamennyi területe. Az új épületrész beépítésében és homlokzati magasság, tömegképzésében hűen követi a megmaradó részt. Anyaghasználatában viszont markánsan eltér, homlokzatát tekintve anyagában színezett Corian burkolatot kap. Ezzel bútorszerűvé válik, felszabadul a szokásos épületszerkezeti csomópontok alól. Könnyed, szerethető, pezsgő központi és találkozóponti épületté válik, mely járható tetőkialakításával (opció: kültéri kiállítási helyszín) együtt is mindenben teljesíti a kiíró által támasztott kívánalmakat. INSTALLÁCIÓK
A régi épületrészben helyet kapó állandó kiállítás installációi, szobabelsői korhűen jelennek meg. Az új épület belsőépítészeti kialakítását tekintve nem hoz újabb elemet az építészeti gondolat mellé, hanem orientálódva hozzá, folytatja azt. Abszolút teret enged a benne helyet kapó funkcióknak, szekcionálható tereivel, melyek a kiállítás igényeinek megfelelően alapterületben növelhető ill. csökkenthető méretűek. Hófehér festést kapnak a belső falak, mely színek a padlóburkolatban is hasonlóan jelennek meg. az épület kívülről harsány, figyelemfelkeltő, míg belül visszafogottság jellemzi, hogy a látogatók az adott kiállításra illetve programokra figyelhessenek.
KERT
Az új épület nyitott kialakításának köszönhetően a terv nagy gondosságot fordít a különböző korosztályok igényeinek. A felnőttek kültéri kiállításokat tekinthetnek meg, melynek a szervezők és művészek fantáziája szab határt. Továbbá a legkisebb gyerekek is a kert szintjében kialakított színes játszófoltokban lelhetik örömüket.